ID
345
Poslano iz Laze pri Logatcu
Poslano v Trnovo pri Ilirski Bistrici
Datum 08.12.1925
Vir Osebni arhiv

Ljubeznjiva č.d. Stanislava!Evo me s osvečbo! Upam, da nisem med zadnjimi, saj se vsako leto z veseljem odzovem vabilu, ter Vam tudi sporočim , kako sem preživela minulo leto. V duhu bodem med onimi srečnimi Marijinimi otroci, kateri bodo z vami svoji nebeški materi obljubili vdanost in zvestobo. Kakor razvidim iz Vašega ljubeznjivega pisma spremenilo se je zopet obilo v samostanu, dela Vam nikdar ne primanjkuje pri toliko število gojenk, tudi jaz imam vsaki dan polno dela, od jutra do večera tekam, a vedno mi še preostaja mnogo dela.

V mesecu maju bila sem v Novem mestu; šla sem tudi v Šmihel, da poiščem grob svoje drage učiteljice č..s. Ingonde. Dobila sem sicer pokopališče in samostansko grobišče, a vendar nisem vedela v katerem grobu počiva, ker je več grobov, da bi položila šopek hvaležnosti. Zmolila sem za vse par očenašev in blagovala vse, ko so srečno prestali zemeljsko pot. Šla sem tudi okoli samostana, ko so ravno gojenke šle od popoldanske službe božje in eno č. sestro videla sem, ko je šla ravno v svojo sobico. Vsa srečna sem bila, ko sem jo videla, ker mislila sem, da videm eno izmed svojih ljubljenih č. sester. Stavba zavoda je prav lepa, a vendar je bolj veliko v Trnovem. Okolica je tudi prav lepa. Tudi iz naše vasi je ena gojenka temu samostanu. Bila sem tudi pri koncertu glasbene Matice » Osmerov blagrov« dobili smo se z Zorko Kavčič por. Stegu. Povedala mi je od sestre Milene, da je vdova in je učiteljica v Novem mestu, poročila se je na smrtni postelji, ker je bil ženin – mož zaradi stanovskih stvari napaden. O drugih nekdanjih gojenk mi ni mnogo znano, ker snobeno ne dopisujem. Kaj naj Vam napišem, da Vas bode zanimalo.

Zdravje moje kakor tudi od vsih mojih dragih hvala Bogu še dokaj dobro in veseli me da so tudi vse čč. sestre zdrave. Snega imamo pool metra in mraz je silno nastal, toplomer kaže že par dni 10 -14 R. Slišala sem, da so se zaradi hudega mraza priklatili volkovi, pojedli so baje 3 kužeke, ker njih meso jim najbolj tekne.

Prosim izročite pozdrave in poklone č. prednici kakor tudi vsem ostalim čč. sestram od vsih mojih dragih posebno Vam rokoljubi Vaša udana Mici.

KORESPONDENCA

Faksimile tega pisma še ni na voljo.