ID
24
Pošiljatelj Vida Jeraj
Poslano iz Zasip
Poslano v
Datum 11.05.1897

11./5. 97 Zasip
Draga moja!
Tedaj mi res vračale ljubav z ljubavijo? Saj se mi je kar zdelo, da bode tako …
Veselim se gledati Vaš duhoviti obrazek v novi sliki. Isto malo Vašo podobico si čestokrat ogledujem. Kako pravite, Govekar Vam je poslal – mojo sliko?! s knjigo v roci pišete nemožno, ker si tega tolmačiti ne znam. Jaz nimam ni se ne spominam nič jedne take slike! Čudne reči to!
In »najbolj idealnim« sotrudnicam »Slovenke« me štejete? Počasi .. Reducirajmo!
Tudi jaz se vnemam trezno za novo smer, občudujem skoro vse njene slov. zastopnike, Govekarja posebej v romanu »V krvi« in sploh odkar so prenehale njegove – prve novelice, pa intermezzo v njegovem slavnem pisateljevanju, ista igračica »Triglav«. Slovenka ima boljši ukus in baš za ta naš list bi moral napisati – galanten kakor je – kaj prav izvenredno lepega. Da bi mogla, povedala bi mu to naravnost! To o pisatelju Govekarju. Osebno mi je pa (ne vem zakaj) strašno antipatičen!
Nekateri se itak zaletavajo v naš list, kakor ptički v sovo, ki je ne marajo. Seveda nima Bog si ga vedi kaj med sotrudnicami, pa pričakovali so silno veliko! Dajte jim zadostila, ljuba naša Márica in Gov. je tudi »Sl.« nekoliko nevošljiv, sicer bi Vam ne odsvetoval sodelovanja. Pa rekli boste, da sem malenkostna; saj so drugi tudi .. Delajte z nami – (oh revica, saj itak preveč storite, to znam – ) da si pridobimo naročnikov in zagotovimo obstanek listu … Saj veste, da dijaški list ni mogel izhajati, pa naj mé – mé kaj dosežemo. Prav nezaupna sem v iste, ki kriče: »Da, da povsem potrebno, krasna, prekrasna ideja!« pa ne pomorejo »Slovenki« dosti na noge /. – Najodličnejši pisatelji in pesniki bi morali stopiti v naše kolo in delati z nami. Ali ne? Pa zakaj metati zlato med drobtinice!
Pravijo, da Radič nalašč pošilja najslabše pesmi svoje »Slovenki« Zdi se mi to deloma nevrjetno, ker poznam človeško – pisateljsko samoljubje, no in pesmi dasi ne tako lepe, kakor v »Zvonu« vendar niso slabe. – V zadnji številki je slikar delal skazo, kaj ne da? Sicer pa je prinesla dokaj lepega čtiva. Popolne črtice, ki ne dolgočasijo, ampak nasprotno – tudi niso vsakdanje!
Oj, to bode dolgo pismo! Čas, da neham. Ono »temno« sliko poslala sem Vam na ogled, ker imam samo še to – v spominu ..Vse jedno, kaj! Danes Vam nimam kaj poslati. Saj veste, da Vam vse sproti napišem, včasih pa ne gre. Aškercu sem poslala 2 pesmi, ne za »Zvon« samo v oceno. Ali Vam nisem že nekoč pisala, da nimam samozavesti – (pesniške) in da se bojim vsiljevati se v svetišče lepih, lepih muz? Aškerc mi pokaže pravi pot, ali pa »Ausgang« –
Poljubljam Vas, vedno Vaša Vida.
Ali mi boste kmalu odgovorili?
Kedo rastikuje pesniške pravde Slovenki
Ali veste, kako radi Aškerc v našem listu?

KORESPONDENCA

Faksimile tega pisma še ni na voljo.