Iskanje s pomočjo filtrov

Napredno iskanje

A

B

C

D

E

F

G

H

I

K

L

M

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

DELAVNICE IN PREDSTAVITVE

a 2024

jan

17

Sre

Koper

Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem
Sreda, 17. 1. 2024 · 10.00

Korespondenca Zofke Kveder in avtoric slovenske moderne v elektronski zbirki PISMA

jan

15

Pon

Maribor

Univerzitetna knjižnica Maribor
Ponedeljek, 15. 1. 2024 · 09.00

Ljubezen v pismih: dopisovanje med Biljami in Aleksandrijo

Predstavitev aleksandrinstva in korespondence med Felicito Koglot Peric in Francem Pericem

t 2023

dec

18

Pon

Ljubljana

Filozofska fakulteta, Aškerčeva 2, Modra soba
Ponedeljek, 18. 12. 2023 · 11.00

Na simpoziju Zgodovina in žensko reproduktivno telo bo prof. dr. Katja Mihurko predstavila referat, v katerem bo predstavila, zakaj so pisma, ki so objavljena v elektronski zbirki Pisma, dragocena pričevanja o materinstvu in materinjenju ter z njima povezanimi čustvi ljubezni, veselja, žalosti, jeze in strahu. Govorila bo tudi o možnosti iskanja vsebin, ki so povezana z materinstvom in materinjenjem v omenjeni elektronski zbirki. Na osnovi vizualizacij zbirke bomnajprej pokazala, s katerimi tematikami se povezuje tematika materinstva in materinjenja v dopisovanjih avtoric slovenske moderne in družine Kremenšek Boršnik.

a 2023

nov

15

Sre

Ljubljana

Four Points by Sheraton Ljubljana (Mons)
Sreda, 15. 11. 2023 · 12.00

Predstavitev na dogodku “Odkrivaj, sodeluj, raziskuj: dan Občanske znanosti” v okviru konference Dan2 odprte znanost 2023

nov

13

Pon

Maribor

Filozofska fakulteta , predavalnica 2.19
Ponedeljek, 13. 11. 2023 · 12.00

Prof. dr. Katja Mihurko bo predstavila zbirko Pisma.

nov

04

Sob

Novi trg 4, Ljubljana

Prešernova dvorana SAZU
Sobota, 4. 11. 2023 · 09.30

Referat na mednarodni konferenci Masovni podatki, male literature (Big data, small literatures)

Namen prispevka je predstaviti razvoj elektronske zbirke PISMA na Raziskovalnem centru za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Najprej bomo ponudili celovit pregled procesa oblikovanja zbirke, vključno z njenim nastankom in metodologijo vnosa podatkov, podprto z načeli občanske znanosti. Prikazali bomo, kako smo metapodatke in klasifikacije v zbirki izkoristili za vrsto raziskav pri čemer smo raziskovali različne vidike epistolarne korespondence, vključno s temami, kot so ljubezen, intimnost, prijateljstvo, hrana in drugo. V zadnjem delu bomo izpostavili možnosti za študentske raziskave, ki jih ponazarja delo študentke računalništva pri interaktivnih vizualizacijah metapodatkov zbirke. Predstavitev prikazuje razvijajočo se pokrajino digitalne humanistike v Sloveniji in kako je elektronska zbirka PISMA postala dragocen vir za raziskovalne projekte v Raziskovalnem centru za humanistiko in v pedagoškem procesu na Univerzi v Novi Gorici.

l 2023

okt

13

Pet

Nova Gorica

Delpinova ulica
Petek, 13. 10. 2023 · 15.00

Pisma iz preteklosti in hrana

Na podlagi spletne zbirke Pisma, ki nastaja na Raziskovalnem centru za humanistiko Univerze v Novi Gorici, bomo preverili, katero hrano pisma omenjajo in v kakšnih kontekstih. Pokazalo se bo, kaj je hrana nekdaj pomenila v vsakdanjem življenju ljudi, okuse iz preteklosti pa bodo lahko preverili tudi obiskovalke in obiskovalci.

Okvir dogodka: Humanistika Hangout 
Partnerji dogodka: Mlinotest (ingredients) and a local bar and/or ZRC SAZU Postaja

RE THINKABLE 
sodelovanje FH UNG 
Termin: petek, 13. 10. 2023; 15.00-16.30h
Spletna stran: https://rethinkablefestival.com/ 

okt

05

Čet

Nova Gorica

Goriška knjižnica Franceta Bevka
Četrtek, 5. 10. 2023 · 17.00

PISMA, aleksandrinke in (občanska) znanost

V Goriški knjižnici bomo oktobrski literarni četrtek obeležili s pogovorom o projektu PISMA. Dogodek, ki poteka v sklopu Tedna Univerze v Novi Gorici, bo povezovala prof. dr. Katja Mihurko, vodja Raziskovalnega centra za humanistiko ter urednica spletišča in elektronske zbirke PISMA.

Kaj je občansko raziskovanje, kakšni so njegovi izzivi in kako lahko prispeva k znanosti? Na ta vprašanja bomo iskali odgovore tako, da jih bomo povezali s projektom PISMA, v katerem je digitaliziran del osebnega arhiva družine Kosič, ki je povezan zaleksandrinstvom.

V pogovoru bo gospa Sonja Kosič predstavila pisma in njihove avtorice oz. avtorje, mag. Sara Vukotić bo predstavila svojo izkušnjo prepisovanja pisem in vnašanja v elektronsko zbirko PISMA, mag. Darinka Kozinc pa bo spregovorila o pomenu projekta PISMA za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink.

Dogodek organiziramo v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici in je del dejavnosti programske skupine Historične interpretacije 20. stoletja (P6-0347), ki jo financira Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.

t 2024

feb

05

Pon


Ponedeljek, 5. 2. 2024 · 14.30

Spletno strokovno srečanje v okviru predmetne skupina za slovenščino, ki deluje v okviru Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.